Svedkovia nevideli zbraň u obžalovaného Ladislava B.

25.05.2006 Prešov

Prešov 25. mája (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove vstúpi...
Prešov 25. mája (TASR) - Hlavné pojednávanie s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a ďalšími obžalovanými pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove vstúpilo do druhej polovice. Na programe dnešného siedmeho dňa boli výpovede štyroch svedkov.

Ani jeden z doteraz vypočutých svedkov pred senátom neoznačil niekoho z obžalovaných, vrátane Mikuláša Č. , za páchateľov tých skutkov, z ktorých ich viní obžaloba spracovaná Krajskou prokuratúrou (KP) v Trenčíne. Výpoveď svedka s utajenou totožnosťou 23. mája však nebola prístupná médiám a o jej obsahu neboli zverejnené žiadne skutočnosti. Navyše platí dohoda procesných strán, že dokazovanie v jeho priebehu pre médiá nebudú komentovať.
Jeden z obžalovaných v tomto procese, Ladislav B. , nemal a nenosil so sebou zbraň -postupne to dnes na súde tvrdili štyria svedkovia. Podľa obžaloby patrí Ladislav B. medzi útočníkov, ktorí 24. septembra 1997 v katastri obce Drienovská Nová Ves v okrese Prešov zavraždili Jána Kromku.
Svedkovia, navrhnutí obhajcami obžalovaného, sa však k okolnostiam vraždy nevyjadrovali. Obsahom ich výpovedí boli skutočnosti týkajúce sa incidentu Ladislava B. s bratom Alexandra H. - Mariánom. Ten už ako svedok pred senátom OS vypovedal vo štvrtok 18. mája a tvrdil, že vlani v januári sa mu Ladislav B. vyhrážal a aj ho zbil. Marián na súde povedal, že u Ladislava B. zbraň videl, \"asi pištoľ\".
Alexander H. , známy v košickom podsvetí ako Šani, ešte pred senátom nevypovedal. Podľa obžaloby KP je jedným z obžalovaných, no súd jeho vec vylúčil na samostatné konanie o dohode o vine a treste. Je tiež zaradený do programu na ochranu svedkov. Toto hlavné pojednávanie je totiž postavené na jeho výpovediach proti ostatným obžalovaným.
Dnešok bol v súdnom procese s Mikulášom Č. a spol. prelomový, pretože vypovedali všetky štyri predvolané osoby, čo sa v doterajšom priebehu nestalo ani raz.
Mikuláš Č. sa počas pojednávania správa vyrovnane, svedkom kladie zväčša len po jednej otázke. Obžaloba ho viní z toho, že mal zosnovať a zúčastniť sa na vražde Petra Klešča v Košiciach 1. októbra 1997. Druhým žalovaným skutkom je vražda Jána Kromku 24. septembra 1997 v katastri obce Drienovská Nová Ves. V oboch prípadoch ide o osoby z kriminálneho prostredia a spolu súvisia, i keď Mikulášovi Č. v prípade vraždy Kromku nie je kladená žiadna vina. Hlavné pojednávanie pokračuje v piatok 26. mája výsluchom troch svedkov.
 

Vyberte región

mark